Türkiye Gürcüleri Platformu

New Thread
Geri git   Türkiye Gürcüleri Platformu > G Ü R C Ü L E R > Gürcü Köy ve İlçeleri

Gürcü Köy ve İlçeleri Gürcülerin yoğun olduğu köy ve ilçelerle ilgili bilgi paylaşım alanı.

Yanıtla

Seçenekler
Alt 23.08.2008, 20:20   #1
GürcüTürk
Kurucu Üye ve
Forum Yöneticisi

GürcüTürk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür Etti: 60
Teşekkür Aldı: 133
Standart Karşıköy (Heba)

COĞRAFİ BİLGİLERİ: Karşıköy, Karadeniz bölgesinin doğu ucunda, Artvin–Hopa Yolu üzerinde Çoruh Nehrinin kıyısında şirin bir yerleşim yeridir.

Yalçın ve geçit vermeyen karlı dağların, gür ormanların, yatakları derin ve hırçın akarsuların yarattığı eşsiz güzelliğe sahip olan Karşıköy, İl Merkezine uzaklığı 46 Km. dir.

Batısı Aralık Köyü, güneyi Camili, doğusu Gürcistan Cumhuriyeti toprakları ile sınır oluşturan ilçenin denizden uzaklığı 36 kilometre ve rakımı 48km.dir.

Köyümüz topraklarının büyük bir bölümünü sarp ve geçit vermeyen dağlar kaplamıştır. Çoruh vadisi bu dağlık bölgeyi ikiye ayırmıştır. Dağlar, çoğu yerde geniş vadi oluşumların olanak vermeyecek şekilde yüksektir. Söz konusu özellik tarıma elverişli toprakların geniş alanlara yayılmasını da engellemiştir. Köyümüzde ovalık alan bulunmamaktadır. Dağ ve tepeleri ayıran derin vadiler, debi ve rejimi yüksek olan akarsu yataklarını oluşturur.

Köyümüzün büyük vadisinde akan Çoruh Nehri, Muratlı Köyüne geçer ve Gürcistan Cumhuriyeti sınırlarına girerek yurdu terk ederek Karadenize dökülür. köyümüz önemli gölü olan Muratlı Barajı'dır Çevresi ormanlık olup, eşsiz doğal güzelliğe sahiptir. Alanı 50.000 m2’dir.

İKLİMİ: Köyümüzde, Karadeniz iklimi hakimdir. Yaz ve kış mevsimlerinde bol yağış ve ılık hava egemendir.

BİTKİ ÖRTÜSÜ: Bitki örtüsünü ağaçlar ve meralar teşkil eder. Meralar daha çok vadi tabanlarındadır. Dağların vadiye bakan yamaçları Ladin, köknar, çam ve kızılağaçların oluşturduğu “orman denizi” ile süslenmiştir. Yüksek kesimlerde ise bu ağaçlara meşe, kestane, kızılağaç gibi yapraklılar karışır. Orman gülleri, orman altı bitkileri ve eğreltiler ormanlık alanlarda dikkatı çeker. Tarıma elverişli arazinin az olması, ormanların tahribine neden olmuştur. Yöre ormanlarının çevre ve yurt ekonomisine katkısı büyüktür.

YERLEŞİM: Köyümüzde bağlı 8 Mahalle vardır. Köy merkezinde toplu yerleşim olmasına karşın, mahallelerde arazi yapısının dağlık olması nedeniyle dağınık yerleşim hakimdir. Tarımsal nüfusun çoğunluğu çay, fındık, tütün ve orman ürünleriyle iştigal etmektedir. İlçemizde kamuya ait 1 ve özel sektöre ait 2 çay fabrikası bulunmaktadır.

SINIRLARI : KARŞIKÖY KÖYÜ NÜFUSU : 660 (1670) HANE SAYISI : 200 ARAZİ VARLIĞI : 5.519 Dönüm İLÇEYE UZAKLIĞI : 14 km'dir. Doğuda Gürcistan sınırı, batıda Aralık köyü, kuzeyde Çavuşlu köyü, güneyde ise Camili bulunmaktadır.

EĞİTİM : Köyde 2006-2007 eğitim ve öğretim yılında 1 adet ilköğretim okulu, 100'e yakın öğrenci, 9 öğretmen bulunmaktadır.

SAĞLIK : Köyümüzde 1 adet sağlık ocağı bulunmaktadır. Doktor ve sağlık memuru bulunmayan sağlık ocağında, sadece ebe ve hizmetli bulunmaktadır Geçici olarak Orman İşletmesine ait binada hizmet vermektedir. Yakında yapımına başlanacak olan Karşıköy Sağlık Ocağının 2007'de açılması bekleniyor.

EKONOMİK DURUM : Köyümüzde yaygın olan çay ve fındık üretimi yöre insanın en önemli gelir kaynaklarını oluşturmaktadır. 1984 yılında hizmete açılan Muratlı Çay Fabrikası, çevre köylerde üretilen çay ürününü işlemektedir. 2002 yılı içerisinde 18.379 dekar alanda 4008 yaş çay üreticisinden 13.507 ton yaş çay alımı yapılarak 2.015 ton kuru çay üretimi gerçekleştirilmiştir. İşletmede 620 kişilik istihdam olanağı sağlanmaktadır. Zengin orman varlığının bulunduğu köyümüzde 2 marangöz atelyesi, 1 atölye bulunmaktadır. 2 adet kooperatif bulunmaktadır. Tarımsal Kalkındırma kooperatiflerine ve Motorlu taşıyıcılar kooperatifi. Köyümüzde hayvancılığın ekonomik yaşantıdaki payı azdır. 2002 yılı itibari ile xxxx büyükbaş ve xxxx küçükbaş hayvan bulunmaktadır.. Hayvancılık tamamen iç tüketime yöneliktir. Orman köylerinde arıcılık yaygındır. Köyümüzde xxxx adet fenni kovan xxxx adet karakovan mevcut olup, yıllık ortalama xxxx ton bal üretimi sağlanmaktadır. Karşıköy'de turizm değeri olan doğal ve tarihi zenginliklere sahip olmasına karşın, köyümüzde turizm sektörü yeterince gelişmemiştir. Köyümüzde Karçal Dağlarının eteklerini kaplayan geniş yaylalar (Karçal Yaylaları, Küçük Yayla), irili ufaklı tepeler (Vergetil Sırtı), soğuk suları (soğuk su, beyaz su), dere ve gölleri (Karagöl,Yıldız Gölü) ile doyumsuz manzaralar arz eder. Karşıköy Köyü sınırları içerisinde bulunan Muratlı Barajı, “orman denizi” içerisinde mavi ve yeşil deniz görünümlü, alabalığı, buz gibi soğuk suyu ve eşsiz manzarası ile önemli bir kamp yeridir. Köyde, balıkçılık (Alabalık) ve av turizmi (Ayı,Domuz , Çakal, Tilki, Kurt, Dağ Keçisi, Vaşak vb. ) açısından zengin bir potansiyele sahiptir. Köyümüzün doğusunda bulunan Karçal dağları dağ turizmine oldukça musaittir. Dağcılar için bir cennet sayılabilecek Karçal dağları (3400 m), eşşiz güzellikteki manzaraları, buzulları, buzul devrinden kalma irili ufaklı gölleri, buzulların erimesinden doğan dereleri, tarihi kemer köprüleri ve yaylaları ile zengin bir turizm potansiyeline sahiptir.

YOL DURUMU : Artvin - Borçka yolu üzerinde anayoldan petrol ofisi yanından köye ulaşım 14 km. lik karayolu ile sağlanır.

İÇME SUYU : Köye su 2006 yılında 2 km. uzaklıktaki kaynaktan boru hattı ile getirilmiştir. Sulama az olduğundan dolayı, içme suyundan karşılanmaktadır.

AYDINLATMA : 1967 de köy elektriğe kavuşmuştur. Aydınlanmada tümüyle elektrik enerjisi kullanılmaktadır.
www.karsikoy.com dan alınmıştır.
Çevrimdışı   Alıntı Yap ve Yanıtla
TEŞEKKÜR EDENLER
Alt 23.08.2008, 20:23   #2
Kemaloğlu
Akh'ali Üye

Kemaloğlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür Etti: 13
Teşekkür Aldı: 12

merhaba dostlar...
yanıtlama yazıma sitemiz editörlerin den gürcütürk e teşekkür ederek başlamak istiyorum. xheba benim doğup büyüdüğüm köy. cocukluğumun, ilk gençlik yıllarımın geçtiği, ilk aşık olup sevdiğim, dahası köy merkezinin muratlı elektrik barajının suları altında kalmış olmasına rağmen hasretiyle yanıp tutuştuğum; yeşille mavinin ahenkle dans ettiği, fakir ama onurlu gürcü halkının yaşadığı köydur xheba...

xheba: köy çoruh vadisinde gürcistan sınırında kurulmuştur. nüfusunun tamamı gürcü dur. köy merkezinın dışında sekiz mahallesi vardır. yaşanan işsizlik ve köy merkezinin sular altında kalmasından dolayı köyün % 70 anadolu nun batı illerine göçmüştur.

zheba'nın mahalleleri: 1. sabavri (yeşildere mhl.) 2. şubani (orta mhl.) 3. zedubani (yüksek mhl.) 4. kinhureti (dereiçi mhl.) 5. çinkuri ( çukur mhl.) 6. kertaşi (tektaş mhl.) 7.gorgavi (gürgenli mhl.) 8. hinskana (tekin mhl.) dır saygılarımla... hoşçakalın, dostçakalın.
TEŞEKKÜR EDENLER
Alt 23.08.2008, 20:24   #3
MuratSedat
Akh'ali Üye

MuratSedat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür Etti: 0
Teşekkür Aldı: 1

Ben karşınızda ki Çavuşlu köyünden evliyim.Xebadan gelin aldım.Köyunuzu iyi bilirim doğa harikası.Eski Xhebanın sular altındaki haki halini gördm.Çok kötu olmuş üzüldüm.Herkese mutluluklar dilerim.

F.Seçkin
Alt 23.08.2008, 20:27   #4
maradidi
Akh'ali Üye

Teşekkür Etti: 0
Teşekkür Aldı: 1

güzel bir yerdir tam 15 senem geçti orada şimdi kaldığım ev sular altında....
bu arada eksik bir bilgiyi düzelteyim maradit ( muratlı ) köyüne de komşudur...
benim köyüm olur maradit bunu da oradan biliyorum.
TEŞEKKÜR EDENLER
Yanıtla

Konuyu toplam 1 kullanıcı okuyor. (0 kayıtlı üye ve 1 misafir)

Seçenekler