Duyuru

Duyuru Modül
Daralt
Henüz duyuru yok.

Şeker Kamışı Pekmezi

Sayfa Başlığı Modül
Taşı Kaldır Daralt
X
Konuşma Detayı Modül
Daralt
  • Süzgeç
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
yeni yazılar

  • Şeker Kamışı Pekmezi

    Eskiden suyun bulunduğu düz bahçelerde şeker kamışı yetiştirilir
    ve Hasan Tetik amcanın mengenesinde pekmez çıkarılırdı.
    Şimdi böyle bir şey yok.
    Ancak bazı köylülerimizin üzüm ve karpuz pekmezi çıkardıklarını duyuyoruz.
    Bilindiği gibi pekmezin her türlüsü çok besleyicidir.
    Özellikle kış mevsiminde pekmezin içilmesi tavsiye edilir.

    MUSTAFA DEMİR’in http://tr.wikipedia.org/wiki/Yenikavak,_Balya ’da yazdıklarından alıntıdır.

  • #2
    Merhaba.

    İlkokul öncesi çocuk hafızamdan br fotograf...
    Annemin köyü Düzce/Kaynaşlı/Şimşir...
    Asfalt ya da Şose'nin çveneburicesi "susa"ya, yani E-5 karayoluna hakim bir tepenin yarı belinde kurulu,
    tanıyamadığım Recep dedemin ve o sıralar Canbaz İsmail dayımın kullandığı,
    arazinin coğrafi konumundan dolayı bir yüzünden bir kat, arka yüzünden iki kat yani bugünün dubleks evi...
    Eğimli araziden dolayı pek fazla düz alanı olmayan ezo'sunda/bahçesinde hummalı bir faaliyet.

    Bir tarafta daha önceden yığılmış şeker kamışları...
    Resmi büyütmek için tıklayın

Resim Adı: 29b77d97580064a01ab8cfec9ef39c1f.jpg
Gösterim: 1
Boyut: 63.9 KB
ID: 4357
    Birileri o kamışları oradan alıyorlar.

    Bahçenin orta yerinde kurulmuş iptidai, iki dikey silindiri olan bir makina...
    Makinanın üzerinden çıkan bir uzantının ucunda koşulmuş iki adet öküz.
    Resmi büyütmek için tıklayın

Resim Adı: fe2f919b62c43d76a09f2fbbf075c7a6.jpg
Gösterim: 1
Boyut: 31.5 KB
ID: 4356
    Öküzlerin hareket ettirilmesiyle çalışmaya başlayan iki silindirin arasına
    kamışların uzatılarak sıkılması esnasında bir şarıltı sesi,
    oluktan akan sıvının bir toplama kabına aralıklarla doluşması.

    Diğer tarafta altlarında odun yakılan sacayaklar üzerlerindeki bir kaç büyük kazana aktarılan
    şeker kamışı suyunun, şeker kamışı şırasının yani şeker kamışı şurubunun
    sürekli karıştırılıp, bir bilenin tamam/kgmara demesine kadar biteviye kaynatılması...
    Aralıksız hizmet verilmesi şarttı pekmez elde edilmesi için.

    Biz çocuklar özellikle benim için (çünkü bir ikinciyi hatırlamıyorum) ayrı bir zevkti.
    Gece yarıları analarının babalarının yanında, hısım akraba, konu komşu, bayram yerine dönerdi
    Canbaz İsmail Dayımın evinin önü...

    Ki o dayım, 25-30'lu yaşlarımda kendisini ziyaretimin seyrekliğinden muzdarip olarak;
    "Oğlum ben dayımın mezarını dahi seviyorum, senin beni sevmemen mümkün değil,
    bugün beni üzme ki yarın senin üzülmeni istemiyorum" demişti...
    Maalesef anlayamadım...
    Onu yine üzmeyi sürdürdüm, ziyaret aralıklarını açık ara tutmakla.
    Şimdi ise kahroluyorum.
    Heyhat ki...Heyhat...
    Rabbimden Rahmet deryaları diliyorum atalarımız için...


    Sevgiyle selamlar.
    Kvirhilay tarafından düzenlendi. 13.02.2011, 11:50. Sebep: Sayfa düzenlemesi

    Yorum

    Lütfen bekleyin...
    X